V posledních letech počet onemocnění u dětí neustále narůstá. Až 10% dětí ve věku do 6 let trpí opakovanými onemocněními dýchacích cest. Nejmarkantněji se nárůst projeví v období nástupu do školky nebo školy. Dítě přichází do kolektivu, kde dochází k vyšší expozici děťátka.
Často za to může jejich zhoršená imunita.

Co je to imunita?

Imunita je schopnost organismu reagovat na antigenní podněty (cizorodé látky) imunitní odpovědí. Tělo rozpozná signály jako nebezpečné a spustí se imunitní reakce. Užitečná je imunitní reakce v případě ochrany před infekcemi a v boji proti nádorovým buňkám. Vrozenou imunitu má dítě již při narození, avšak získaná se buduje déle, přičemž úrovně srovnatelné s dospělým člověkem dosahuje v období dospívání dítěte (protilátky třídy IgG v 5. roce, IgM v 8. roce a IgA+IgE v období puberty). Imunitní systém dítěte je ovlivněn několika faktory. Mezi neměnné patří genetická predispozice. Získané faktory ovlivňující imunitu jsou kojení, životospráva, prostředí a přísun vitamínů. Kojení v minimální délce alespoň jeden rok poskytuje částečnou ochranu až prvních pět let života. Ideální, a to nejen pro podporu imunity, je však kojit dítě do tří let. Pod pojmem životospráva rozumíme zdravou a pestrou stravu, dostatečný pohyb a spánek.

Jak podpořitdětskou imunitu?

Děti, které jsou do kolektivu umístěny před dovršením tří let věku, bývají častěji nemocné. Přísun vitamínů je u zdravého jedince zajištěn přísunem zdravé a pestré potravy. Avšak v období zvýšené nemocnosti děťátka je vhodné jejich příjem podpořit užíváním vitamínových doplňků a výživových doplňků k podpoře imunity u dětí.

Mezi nejúčinnější patří také bovinní kolostrum. Jeho silný imunostimulační účinek spočívá zejména ve vysokém obsahu biologicky aktivních látek a protilátek tříd IgG, IgA a IgM. Je vynikajícím prostředkem pro posílení imunitního systému, snížení nemocnosti a zmírnění projevů alergií, především v jarním a podzimním období. Kravské kolostrum je bohatým zdrojem imunostimulačních látek (imunoglobuliny, cytokiny, laktoferin, specifické protilátky proti bakteriím, kvasinkám, virům) a růstových faktorů. Růstové faktory podporují růst svalových, nervových a kostních tkání. Jsou faktory urychlujícími hojení pooperačních ran a úrazů.

Účinky kolostra na dětský organismus

Bovinní kolostrum obsahuje široké spektrum esenciálních a poloesenciálních aminokyselin, vitamínů (A, D, E, C, B1, B2, B6, B12, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, biotin, niacin), minerálních a stopových prvků (sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, jód, chrom aj.). Díky obsahu pouze stopového množství laktózy je vhodným doplňkem stravy i pro lidi trpící laktózovou intolerancí. Může se použít i jako podpůrná léčba při užívání antibiotik, při které působí příznivě dvěma způsoby. Snižuje odolnost bakterií na antibiotika a urychluje léčbu. Jelikož působí příznivě na trávicí trakt, eliminuje negativní účinky antibiotik na střevní mikroflóru (bifidobakterie a lactobacily) a tím snižuje riziko vzniku postantibiotických průjmů. Velmi efektivně ovlivňuje léčbu mikrobiálních průjmů a Crohnovy choroby. Při pravidelném užívání kolostra dochází k markantnímu posílení odolnosti organismu děťátka vůči infekcím virovým, bakteriálním ale i kvasinkovým. Děje se to mechanismem posílení stimulace tvorby vlastních protilátek.

Kolostrum je bohatým zdrojem látek podporujících vstřebávání výživných látek ze stravy, které jsou důležité pro správný růst a vývoj děťátka.