Imunita je schopnost živého organismu reagovat vůči původci nemoci. Tvoří ji komplex více obranných mechanismů, pomocí kterých se tělo brání vůči externím škodlivým činitelům, látkám a organismům.

Imunitní systém se skládá ze dvou složek – specifické a nespecifické imunity. Vyvinul se téměř u všech živých organismů jako odpověď na vnější prostředí s cílem přežít. Nespecifická imunita (vrozená) se vyznačuje určitou odpovědí vůči útočícím patogenům. Specifická (získaná) imunita je založena na imunologické paměti. Někteří vědci a lékaři byli dlouho přesvědčeni o tom, že imunitní systém se reguluje sám pomocí zpětné vazby, výzkumy však potvrdily úzké spojení mezi psychikou člověka, jeho nervovým systémem a imunitou. Kromě bakterií, virů a jiných patogenů mohou narušit přirozenou rovnováhu také různé konfliktní, frustrující a stresové situace, které běžně prožívá každý z nás.

Vliv kolostra na imunitu

Už staré civilizace přitom znaly různé způsoby, jak podpořit imunitu. Jedním z efektivních prostředků bylo užívání kolostra, které bylo pro své léčivé a blahodárné účinky považováno za tekuté zlato. Nejen lidské kolostrum však obsahuje řadu zdraví prospěšných složek. Několik dlouhodobých studií totiž zjistilo, že kravské kolostrum je téměř stejné s lidským kolostrem. Obsah prospěšných látek v kravském kolostru je dokonce vyšší, neboť placenta krávy neumožňuje přechod některých látek k plodu.

Kolostrum dodává tělu jedinečný komplex imunitních, růstových faktorů, vitamínů, minerálů, enzymů, aminokyselin a jiných cenných složek. Ostatní savci se na rozdíl od člověka rodí bez imunity, proto i kravské kolostrum obsahuje mnohem více důležitých složek. Je to až 40x více cenných látek v porovnání s člověkem. Člověk je zároveň jediný savec, u něhož dochází k budování imunity již během jeho vývoje v děloze, a to transplacentární cestou. Malé telátko se rodí bez vybudované imunity, proto je obsah vzácných látek v kravském kolostru o tolik vyšší. Kolostrum tak obsahuje všechny potřebné látky, které přispívají k úspěšnému budování imunitního systému u mláďat v novém prostředí plném různých patogenů a zabezpečují mu přežití. Je druhově nespecifické a s lidským kolostrem se shoduje na 96 %.

V chřipkovém období je třeba myslet na zdraví a podporu imunity

DELTA COLOSTRUM® patří k nejkvalitnějším produktům na Evropském trhu. Je zpracováváno nejmodernější technologií bez použití vysoké teploty se zachováním nejvyšší možné účinnosti a bioaktivity. Tekuté formy technologií SSM (Studená Sterilní Mikrofiltrace) a pevné formy Lyofilizací. DELTA COLOSTRUM je vyrobeno v Německu a získává se výlučně z ekologických a kontrolovaných farem.

Z hlediska účinnosti je velmi důležitý i samotný původ kolostra, protože výrobky na bázi kolostra, které jsou získávány z mimoevropských zemí, nemají pro zdejší lidi tak vysokou účinnost. Je to proto, že zvířata v těchto zemích přicházejí ve svém přirozeném prostředí do kontaktu s jinými alergeny a patogeny. To se následně odráží na účinnosti samotného kolostra na člověka.

Použití kolostra

  • Preventivní použití. Podzimní období a začátek zimy je již tradičně spojován s vyšším výskytem různých onemocnění. Je to zároveň období, kdy se mnozí z nás honí v práci. Kombinace těchto faktorů tak může snadno přispět ke vzniku onemocnění. Kolostrum proto lze užívat i preventivně v průběhu těchto měsíců. Pomáhá zlepšovat funkčnost imunitního systému a zvyšovat jeho odolnost vůči zvýšené fyzické a psychické zátěži.
  • Akutní použití. Kolostrum pomáhá s podporou imunitního systému i během již rozvinutého onemocnění. Lze jej proto užívat při bolestech v krku, různých virózách, chřipce, zánětech horních a dolních cest dýchacích, ale i při citelné únavě a vyčerpanosti. Nejvhodnější je v tomto případě zvolit tekuté kolostrum, neboť se velmi dobře vstřebává a má rychlý nástup účinku.
  • Chronické potíže. Kolostrum lze používat i při různých chronických problémech, jako jsou opakující se záněty a infekce dýchacích cest či jiných orgánů. Je výborným doplňkem jak při častém užívání antibiotik, tak při celkové únavě organismu a dlouhodobě prožívaném stresu.